SHQENGSRB

Istraživači D+ održavaju obuku o pravu na pristup informacijama

Najnovije vesti Uncategorized || ||

Gračanica, 25. jun 2015 – U organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) održana je radionica koja je imala za cilj da podigne kapacitete mladih o pitanjima transparentnosti i pristupa javnim dokumentima. Istraživači Demokratije plus, Valmir Ismaili i Isuf Zejna, održali su predavanje o standardima pristupa službenim dokumentima i o oblicima praćenja transparentnosti lokalnih institucija.
U sklopu ove obuke, Isuf Zejna je predstavio mladima i najposećenije internet stranice inicijative open data, kao što su open data.gov i data.gov.uk koje pružaju skupove elektronski čitljivih podataka, bez ograničenja u smislu njihove upotrebe. Mladi su videli i lokalne inicijative za pružanje pristupa dokumentima tipa open data. Iako je procenjeno da na Kosovu treba promeniti zakonodavstvo kako bi se omogućilo objavljivanje većeg broja dokumenata na veb portalu open data, treba i obrazovati javne službenike o značaju ove inicijative.

Na ovoj obuci su učestvovali mladi iz institucija lokalne uprave, političkih stranaka, građanskog društva iz nekoliko opština na Kosovu. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa najnaprednijim standardima i sa inicijativom “Open Data”. Takođe, mladi su obučeni u vezi sa oblicima pristupa službenim dokumentima na Kosovu i o pravima javnosti na lak i jednostavan pristup službenim dokumentima.

 


Sorry, Comments are closed!